- Functieprofiel
- Arbocoordinator, Preventiemedewerker, Leidinggevenden
Een opleiding om veiligheid te organiseren binnen en buiten het bedrijf.
Als preventiemedewerker heb je te maken met een groot aandachtsgebied. Veiligheid is daar in veel gevallen een belangrijk onderdeel van. Veiligheidsissues spelen niet alleen in de industrie. Of het nu gaat om een gemeentehuis, school of zorginstelling, overal zullen veiligheidsrisico’s bestaan. Denk alleen maar aan het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden of het organiseren van de bedrijfshulpverlening. Binnen Etop hebben we twee modules die samen de opleiding tot veiligheidscoördinator vormen. De basiscursus, Veiligheidsaspecten voor de arbomedewerker I richt zich vooral op de zichtbare risico’s op de werkvloer. Allerlei praktische zaken komen aan bod, van gevaarlijke stoffen, verbouwingen en werken op hoogte. De andere module (Veiligheidsaspecten voor de arbomedewerker II) heeft een meer overkoepelende benadering van het thema veiligheid. Hoe ga je om met ongevallen en incidenten, hoe kun je de veiligheidscultuur beïnvloeden en welke stappen zet je om verbeteringen te realiseren. Door de combinatie van praktische veiligheidsissues en de meer beleidsmatige aspecten te combineren, ontstaat een compleet beeld op het thema veiligheid. Dat wat iemand die veiligheid coördineert nodig heeft om overzicht te krijgen en strategie te bepalen.
Intervisie:
Een intervisie bij Etop is een manier om je werk als adviseur te onderzoeken. Niet vanuit kennis, maar vanuit kunde. Niet het 'briljante idee' staat centraal maar de manier waarop je zo'n idee introduceert binnen een organisatie. Samen kijken en meerdere invalshoeken verkennen op een systematische manier is de opzet van deze bijeenkomst. Je leert over jezelf en hoe je effectief kunt worden of blijven.
Doel van de opleiding
Overzicht krijgen op alle voorkomende veiligheidsrisico’s en de manieren waarop deze zijn te beheersen. Inhoud geven aan de rol van veiligheidscoördinator.
Inhoud:
- Wettelijke kader van veiligheid
- De verschillende soorten veiligheid
- Veiligheidsrisico’s in de werkomgeving
- Bedrijfsnoodplan en BHV
- Ongevallen en incidenten registreren/analyseren
- Veiligheidsmanagement
- Samenwerken aan veiligheid
Onderdeel van de opleiding is een dagdeel intervisie waarin je samen met de andere cursisten reflecteert op veiligheidsissues en/of gedrag binnen je werkveld.
Docenten: Guus Koomen, Steef Strijbos, Gert Contant
Cursusdata
-
10 maart 2020 Utrecht
Vervolgdata
31 maart 2020 , 14 mei 2020 , 04 juni 2020 -
24 maart 2020 Nijkerk/Utrecht
Vervolgdata
14 april 2020 , 14 mei 2020 , 04 juni 2020 -
07 oktober 2020 Nijkerk/Utrecht
Vervolgdata
28 oktober 2020 , 26 november 2020 , 17 december 2020
Incompany training
Deze cursus kan op locatie worden gegeven. Locatie en data worden in overleg met u bepaald.