11 vragen over tillen aan: Allard van der Beek › Etop

11 vragen over tillen aan: Allard van der Beek

Het hele bedrijf op tilcursus doet niets om rugklachten te voorkomen.
 

Allard van der Beek, die eind vorig jaar werd benoemd tot hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het vu medisch centrum, vindt dat arboprofessionals te vaak onzin verkopen.

1.Tilt u altijd netjes door de knieën en met rechte rug?
“Nee hoor, ik til altijd gewoon op mijn eigen manier. Het heeft ook helemaal geen zin om op die manier te tillen, dat is allang bewezen. Het voorkomt in ieder geval geen rugklachten.”

2.Werkgevers hebben werknemers jarenlang voor niks op tilcursus gestuurd?
“Voor mensen die al rugklachten hebben, is het wel goed om veilig te leren tillen. Maar uit uitgebreide epidemiologische en biomechanische studies is gebleken dat het zeker niet preventief werkt. Als je al een advies kunt geven over tillen, dan zou dat zijn dat je de last zo dicht mogelijk bij je lichaam moet houden. Maar dat doe je meestal vanzelf al.”

3.Waarom worden dit soort cursussen dan nog steeds aangeboden?
“Omdat mensen daar in geloven. Dat is ook wel begrijpelijk want als iets jarenlang voor waar is aangenomen, is het heel moeilijk om daar vanaf te komen. Dat zit in het menselijk denken. Neem het voorbeeld van bedrust bij rugklachten. Daarvan weten we ook al heel lang dat dit het herstel juist belemmert. Het heeft een flinke tijd gekost om die kennis de spreekkamer in te krijgen. Inmiddels lijkt bij iedereen doorgedrongen dat de rugpatiënt actief moet blijven, maar ik wil niet uitsluiten dat er ergens in Noordoost-Overijssel nog steeds een huisarts rondloopt die zijn rugpatiënten bedrust voorschrijft.”

4.Zijn er nog meer voorbeelden van duur betaalde onzin?
“Ergonomische stoelen worden ook vaak aangeprezen als zouden zij rugklachten voorkomen. Dat klopt niet, want van zitten krijg je geen rugklachten. Ook niet als je ‘verkeerd’ op je stoel zit. Waar je wel rugklachten van kunt krijgen, is van lichaamstrillingen. Dus als je in een auto of op een machine zit die de hele tijd trilt, zou je daar iets aan moeten doen.”

 

"Zin en onzin van tilinstructies"!

5.Dus ergonomische stoelen kunnen ook bij het vuilnis?
“Nee. Op zich is het prima om een goede stoel te hebben. Dat geeft comfort en dat betekent misschien wel dat je dan beter kan werken. En als je al rugklachten hebt, kan een goede ergonomische stoel de klachten verlichten. Alleen: het hele bedrijf naar rugscholing sturen en een ergonomische stoel geven, zal niet leiden tot minder rugklachten.”

6.Horen arbodeskundigen niet gewoon te weten wat werkt en niet werkt?
“De gemiddelde arboprofessional zit een beetje in tussen een adviesfunctie en een medische functie. En in de advieswereld is natte-vinger-werk heel gewoon. Denk aan de McKinsey’s van deze wereld: die baseren zich ook gewoon op hun oordeel als deskundige en daar betalen we heel veel geld voor. De rekensommetjes over verzuimreductie die gemaakt worden, zijn vaak nergens op gebaseerd. Arboprofessionals zijn daar lang mee weggekomen omdat het verzuim toch wel daalde. Maar dat houdt binnenkort op. In de medische sector gaan we ervan uit dat als je pillen voorgeschreven krijgt, ook heel goed is uitgezocht dat ze echt werken. Ik zou willen dat arboprofessionals die kant op gaan. Dat hun adviezen meer evidence-based en minder expert-based zijn.”

7.De meeste arboprofessionals zijn academisch geschoold. Wat houdt ze tegen?
“Het is vooral een kwestie van het bijhouden van de ontwikkelingen. Kijk, wij hier aan de universiteit publiceren als een gek over dit soort onderwerpen. Daar worden we namelijk op afgerekend. Het punt is alleen dat wat voor ons telt publicaties zijn in internationale wetenschappelijke tijdschriften. En die worden niet gelezen door arboprofessionals. Als wij iets willen bijdragen aan het kennisniveau hier, moeten wij in Nederlandse tijdschriften publiceren. Maar dan wel in onze vrije tijd, want het telt voor ons niet mee.”

8.Wat is de remedie?
“Geen idee. Ik zie die gescheiden circuits alleen nog maar verder uit elkaar groeien. Minister Plasterk heeft aangekondigd miljoenen weg te gaan halen bij de universiteiten om terug te geven aan de excellente groepen. En je bent pas excellent als je internationaal en dus Engelstalig publiceert.”

9.Als het gaat om preventie, waar valt voor werkgevers dan nog wel winst te halen?
“Training helpt bij het voorkomen van rugklachten. Fitness-achtige dingen, maar dan wel met een zekere intensiteit. Een gezondere leefstijl is belangrijk voor een lager ziekteverzuim. Maar zaken als beter tillen, minder eten, stoppen met roken zijn nauwelijks te beïnvloeden met een cursus van een halve dag. Daar zijn langere trajecten voor nodig met counseling of interactieve websites. Wij doen veel onderzoek naar wat het beste werkt.”

10.Zitten bedrijven er wel op te wachten om zich te bemoeien met de leefstijl van hun werknemers?
“Als er nu iets hot en cool is, is het dat wel. Grote bedrijven willen niets anders. De rek is er wel zo’n beetje uit bij de reductie van het ziekteverzuim aan de kant van reïntegratie, dus nu wordt gemikt op preventie door leefstijlverbetering. Het probleem daarbij is natuurlijk dat de kosten soms wel erg voor de baat uit gaan. Als je gezonder gaat eten, scheelt dat over twintig jaar misschien in je hart- en vaatziekten. Dan wordt het vooral een kwestie van goed werkgeverschap. Daarnaast is het ook zo dat dikke mensen minder productief zijn dan dunne, en dat sportende werknemers minder verzuimen dan niet-sportende.”

11.Waar ligt de grens van die bemoeienis?
“Wat er nu gebeurt, was tien jaar geleden nog ondenkbaar geweest. Toen zei men: dit is werk en dit is privé en daar heeft de werkgever niets mee te maken. Maar dat onderscheid is bij iedereen aan het vervagen, ook bij werknemers. De grens is, denk ik, dat je mensen niet kunt verplichten om aan leefstijlprogramma’s mee te doen. In hoeverre groepsdruk dan een rol gaat spelen is een grijs gebied. Het is aan ons als maatschappij om te bepalen wat we daar van vinden. Ik vind het soms al best ver gaan als een werkgever zich gaat bemoeien met of je thuis hardloopt of niet. Aan de andere kant: er dreigt in Nederland een epidemie aan overgewicht. Wat je nu in de Verenigde Staten ziet, krijg je ook hier. We worden met zijn allen steeds dikker en dat heeft enorme gevolgen voor de gezondheidszorg. Dus we moeten wel iets.”

 

Goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief