De werkplek als alleskunner!? › Etop

De werkplek als alleskunner!?

Iedereen die op kantoor werkt heeft er over gehoord…
”Zorg dat je werkplek in orde is, anders kun je klachten krijgen”. Hiermee doelen we op last van je rug, nek of RSI-achtige problemen. Lastig, want dan kun je niet meer lekker werken. En dat is nu juist wat we willen.

Daarom zijn we voorzien van snelle computers, klimaatinstallaties en (hopelijk) goede koffie. De voorwaarden moeten immers in orde zijn. Met slecht gereedschap bouw je geen huizen, zo is de gedachte.

Vanuit deze overtuiging wordt er ook naar het meubilair gekeken. Een goede stoel zorgt ervoor dat medewerkers geen klachten krijgen. Dat scheelt verzuim of ongemak waardoor de productiviteit niet in het gevaar komt.  Desnoods verstrekken we ook nog ergonomische  muizen of polssteunen, als het werk maar door kan gaan!

Helaas blijkt in de praktijk deze vlieger niet op te gaan.  Een exclusieve stoel is geen garantie voor het voorkomen van rugklachten net zoals een slechte niet automatisch klachten veroorzaakt. Waar moet je dan op letten bij de aanschaf van meubilair als je je niet wilt blindstaren op de blauwe ogen van de verkoper?

De kracht van meubilair zit in het effect dat het resulteert bij de gebruiker. Dit lijkt een moeilijk principe, maar in feite is dit de manier waarop u zo vaak aankopen doet. Een kledingstuk dat als gegoten zit, maar een verschrikkelijke kleur heeft gaat u niet aanschaffen. U voelt zich er niet lekker in.

Met stoelen is dit hetzelfde. Sommige mensen willen rechtop zitten, anderen onderuitgezakt. De gedachte dat alleen rechtop zitten goed voor je rug is wordt dagelijks ontzenuwd door miljoenen kantoorbewoners.  Ieder mens heeft z’n persoonlijke voorkeur. Daarnaast zijn we verschillend gebouwd. Dit betekent dat een stoel waarin we veel mensen lekker willen laten zitten, van gedaante moet kunnen veranderen als een kameleon. Moderne kantoorstoelen zijn daarom voorzien van uitgebreide instelmogelijkheden.  Zijn deze moeilijk te vinden of te bedienen, dan zijn we er snel klaar mee. We willen werken, niet zoeken naar de functie van knoppen of handels. Idealiter ontwerpt morgen iemand de perfecte stoel, die zich automatisch aanpast naar de wensen van de gebruiker. Die actief wordt als wij dat ook willen zijn en comfortabel ondersteunt als spieren moe zijn of gewrichten gaan opspelen. Zover is echter nog niet. Tot die tijd zullen we het moeten doen met goed instelbaar meubilair.

Problemen bij het zitten zijn te herleiden tot mens, meubilair en werk.  De stoel geeft problemen als er sprake is van een slechte passing of instelling. Als de vorm niet aansluit bij je lichaam vindt je de goede zit nooit ….je komt niet in je houdingsvoorkeur. De mens zit veelal bijzonder lang en statisch (geen beweging van de romp). Dit wordt gezien als een regelrechte veroorzaker van klachten. En ook in een goed passende stoel kun je te lang zitten… Het is ook de mens die zo hard en veel wil werken. Dit gaat dus om ons gedragHet werk: beeldschermwerk roept bij veel mensen een verkrampte manier van werken op. Hiermee wordt bedoeld ‘beduidend meer spierspanning dan nodig’ is. Vooral de nek gaat snel meedoen met het werk op de PC. Het is natuurlijk ook niet logisch om druk bezig te zijn en daarbij geen enkele lichaamsactiviteit te hebben, behalve het rammelen met de vingers op een toetsenbord. Duidelijk is dat de drang naar productiviteit vraagt om een goede support van het lijf. Zowel door het nemen van effectieve pauzes als ‘goed gereedschap’.     

Gert Contant is ergonoom bij Etop en auteur van o.a. de werkplekwaaier en de werkplekstandaard op kantoor.

Goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief