Interview: Madelon Timmerman › Etop

Interview: Madelon Timmerman

Madelon Timmerman (45) werkt sinds 1 jaar als arbocoördinator bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Hiervoor werkte ze jarenlang in de gehandicaptenzorg, waar ze voor het eerst met het onderwerp arbo te maken kreeg en zij haar basiskennis heeft opgedaan. Inmiddels volgt ze de 1 jarige opleiding Arboconsultant.

“Toen ik bij het RKZ de functie van arbocoördinator kreeg, heb ik zelf de opleiding Arboconsultant aangekaart. Ik had mezelf er de laatste jaren weliswaar in ontwikkeld en ken dus de basis, maar wilde nu écht stappen verder maken. Ik zocht kennis die je ná de basis simpelweg nodig hebt. Ik ben nu halverwege de opleiding en heb al veel geleerd. Het is heel breed: zo kijk je bijvoorbeeld vanuit milieu, bedrijfscultuur en veiligheid naar je organisatie. Waar en met wie heb je te maken? Met wie binnen je organisatie zou je samenwerkingen kunnen aangaan? Maar ook: wat past bij jou en wat past bij de organisatie? Het is niet van ‘zo moet het’, maar je kijkt naar wat de medewerkers en jouw organisatie nodig heeft. Je bent zèlf activerend. In het begin van de opleiding was ik nog zoekende naar de raakvlakken met mijn functie als arbocoördinator. Maar nu valt alles steeds meer op zijn plek. Er is veel herkenning en er zijn veel raakvlakken met andere cursisten, ondanks dat je allemaal uit andere branches komt.” 

Bewustwording
Madelon vindt de arbeidsomstandigheden heel belangrijk. “Ik sta voor veiligheid en het belang van de medewerkers. Ik wil graag genoeg kennis hebben op dit vlak. Daarnaast wil ik er ook voor de organisatie zijn. Zelf ben ik echt voorstander van samenwerking én verbinding. Omdat ik binnen het RKZ Ziekenhuis breed de RI&E heb gedaan, zijn er intern veel contacten opgebouwd. Dat is alleen maar prettig. Ik wil mensen nu nóg meer bewustwording meegeven: vanuit arbo met ze meekijken en sámen aan de slag. In het tweede deel van de opleiding ga je dieper op jouw rol in. Hoe krijg ik invloed en wat kan ík doen? Hoe krijg ik de mensen intern mee? Dit lijkt me ook ’n zeer interessant deel. Ja, ik heb er veel zin in. De opleiding is goed te doen naast mijn baan. En straks kies ik voor de eindscriptie een case uit, die ik in de praktijk ook daadwerkelijk ga oppakken binnen het RKZ.”   

“Voorstander van samenwerken én verbinden”