Interview: Rob Minis › Etop

Interview: Rob Minis

Rob Minis is teamleider facilitaire zaken bij ProRail.
Eerst heeft Rob een losse module WPOI gedaan. Vervolgens heeft hij de opleiding Werkplekadviseur bij Etop gevolgd en deze vóór de zomer afgesloten met een diploma.
“In het facilitaire werkveld is één van de belangrijkste en meest voorkomende onderwerpen de werkplek. Bij ProRail is facilitaire zaken niet alleen verantwoordelijk voor een juist ingerichte werkplek, maar wij verzorgen ook de aanpassingen die ons worden geadviseerd door externe bureaus. Ik vraag mij al langer af of een advies soms niet anders óf financieel aantrekkelijker zou kunnen… Vanuit interesse ben ik de eerste module gaan volgen. Met de opgedane kennis kan ik nu goed toetsen hoe we het al jaren in de praktijk doen. Aan die module heb ik veel gehad. Naar de docent van Etop luister je heel gemakkelijk. Hij schat erg goed in wat je als cursist aankunt. Het is geen standaard praatje, maar een persoonlijke interactie met veel praktische zaken.” 

Na interne veranderingen bij ProRail en daarmee ook binnen het takenpakket blijkt Rob de aangewezen persoon voor het stuk veiligheid binnen arbo. “Er was niet echt iemand voor veiligheid binnen onze afdeling operatie. Ik heb aangegeven dit graag te willen doen en dat plan werd omarmd. Een opleiding volgde. Facilitaire zaken is een regie-organisatie, wij besteden veel uit. Als het aan mij ligt, ga ik straks zèlf werkplekonderzoeken doen. Kijk, ik heb mijn diploma pas behaald, we starten dus net. Intern moeten we nog goed kijken in welke vorm we dit gieten binnen ProRail. In ieder geval staat ook onze afdeling HRM open voor deze ontwikkeling. Dat is natuurlijk positief! Mijn primaire taak als teamleider blijft natuurlijk dat mijn teams kunnen doen wat ze moeten doen en dat alle medewerkers kunnen excelleren in hun functie.”

Meest bijgebleven
Op de vraag wat Rob het meest is bijgebleven tijdens de opleiding hoeft hij niet lang na te denken. “Het stuk over fysieke belasting. Dat was heel toepasbaar en goed te vertalen naar onze organisatie. Het is me duidelijk geworden hoe goed we in Nederland systemen hebben ontwikkeld op detailniveau. Bijvoorbeeld het duwen van containers. Welk effect heeft dit op mensen? Wat kun je anders doen? Ook écht interessant was de extra module WPO Omgevingsfactoren over klimaat en verlichting, zoals Co2 metingen. Klachten als hoofdpijn en oogproblemen komen bijvoorbeeld uit die sfeer. Het werd me duidelijk dat je dit heel eenvoudig zelf kunt aantonen, mits je bent voorzien van de juiste meetapparatuur en meetwaarden/tabellen”, besluit hij gedreven.